Sommar på g.. ?

Första semesterveckan är nu förbrukad...har lite ångest över att jag måste jobba en och en halv vecka till innan jag får fortsätta semestra igen, särskilt som det utlovats sommarvärme till veckan. Givetvis unnar jag sommarvärmen till min familj och alla andra lyckliga semesterfirare, även om jag tycker lite synd om mig själv.. ;)


Trots att vädret varit mestadels uselt i veckan så känner jag mig nöjd med semesterveckan. Vi har kunnat stryka många punkter från "Att göra listan" samtidigt som vi unnat oss lite semesterlyx: som att ligga i hammocken (under filten) och läsa, picknicklunch vid strandkanten, trerättersmiddag på lyxrestaurang, frisörbesök (jag är korthårig nu!), sett film (Arn), shopping (på IKEA och kläder på stan) samt lite umgänge med vänner.


I trädgården kan jag snart njuta av blommorna i rosenhäcken som maken gör sitt bästa för att utrota...han hotar med att ta bort den helt i höst.. :(
 



Har cyklat 76 mil till dags dato, längsta turen hittills cyklade jag igår, 22 km.

Sommarvärme saknas

Denna vecka har det varit för mycket av det goda..  



..och för lite motion..  och alldeles på tok för lite sol och värme..  :(   

Är ledig från jobbet denna vecka, har mycket att stå i för att komma ikapp med det vardagliga här hemma. Prioriterar att läsa som avkoppling, har därför bunkrat upp med semesternöje:
 



Har läst två av Mari Jungstedts böcker och jag gillade dem skarpt! Tack för tipset Camilla

Tornedalsk midsommar

Midsommarhelgen har firats i stugan med sill och gravad lax, midsommartårta, med lövade altaner, sol och regn omvartannat, midnattssol, bastubad, med familj och släkt samt en och annan enstaka mygga.. Precis som det skall vara!

Kameran fick följa med på en promenad vid dikeskanterna:


Midsommarblomster


Åkerbärsblomma (Norrbottens landskapsblomma)


Hjortronblomma

- Malin o hennes blommor, suckar pappa när han kikar in här..

Men de är tacksamma att fota! Förhoppningsvis blir det bra med åkerbär och hjortron i år, blommor fanns det rikligt av.


Cykelutmaningen:  Totalt har jag nu cyklat 71 mil (varav 3 på stugcykeln).

Rysaren m.m



Lånad bild från MSN.

Sitter och följer rysaren på tv...hjälp vilket tryck från Ryssland, det känns skakigt värre..

Ville bara berätta att cykelhjälmen är inhandlad nu! Som sagt, det fanns ingen anledning att INTE ha hjälm. Otur att jag missade gratisutdelningen av hjälmar som Folksam haft på stan...
Eftersom jag lovat ett bildbevis så kommer det här:



Mina barn mannekängade så gärna!

(Måste erkänna att jag känner mig lite fånig med hjälmen på..vet inte varför..kanske för att den sportiga modellen inte riktigt matchar min tantiga damiga  cykel  ? )

Med denna bild (även den lånad, från Vi i Villa) så vill jag:




Önska Er alla en UNDERBAR MIDSOMMAR HELG!

Nu måste jag släppa tangenterna så att jag kan hålla tummarna för Sverige.

Glömde..

..uppdatera cykelmilen igår, brukar göra det på söndagar. Nu har jag cyklat 63 mil.
Egentligen skall man väl inte ändra uppsatta mål.. men om det är åt "rätt håll" är det väl ok? Jag har bestämt mig nu för att ändra mitt mål från 82 mil till 100 mil !

Jag har dessutom lovat mig själv och några andra att köpa mig en cykelhjälm, tyvärr hann jag inte idag heller.. Då jag varken är fåfäng eller fattig så känns det lite pinsamt att jag ännu inte skaffat någon. Men när jag tillkännager mina brister här då brukar jag "komma till skott" lite snabbare.

(Som igår tex när jag både sådde landet och band klematisen)




Apropå cykling, jag är grymt imponerad av mina kollegor som genomförde Vätternrundan i helgen som var, och på vilka tider, de kommer upp i snitthastigheter på 30 mil som jag knappt skulle orka cykla 3 mil på.. 
(Tur att jag inte jämför mig med dem för då skulle jag ha deppat ihop för länge sen)

Trädgårdslycka

Snart kommer våra två äppelträd att vara fyllda av vackra vita blommor. Tills dess njuter jag av de rosa knopparna:


och av blommorna i plommonträdet:


Vår trädgård är som vackrast när äppelträden blommar, då vill jag knappt åka bort..

Skulle också behöva rensa rabatterna, sätta potatis, så frön, binda upp klematisen osv men det får bli en annan dag...idag njuter jag bara!

Festplats förr och nu

Jag har hunnit med ännu en personalfest sen jag bloggade sist, denna gång med mitt jobb.

Vi åt gott, badade bastu och badtunna, firade Sveriges seger mot Grekland, dansade, fotograferade och njöt av solnedgången. Några tappra även av soluppgången..

Vi fick också lyssna till byns historia av en duktig guide.




Nu skall Ni få gissa vart vi har varit! 


5 poäng


Vi har besökt en mycket naturskön plats i Tornedalen, i en by några mil söder om samhället jag är uppväxt i.


4 poäng


Byns har en intressant historia, För ca 200 år sedan delades byn mitt itu, stranden på andra sidan älven tillhörde plötsligt ett annat land. Och nu kallades affärerna över älven för smuggling.



3 poäng


Jag har besökt denna vackra plats några gånger i tonåren men minnena från de besöken handlar mest om discodansen och de varma tryckarna i discotältet på den speciella fest som varje sommar anordnas i byn.


2 poäng


Sikens vandring uppför den strida forsen har en viktig betydelse för byn. Varje sommar firar man sikens ankomst med Sikfesten. Då fiskas flera ton sik med håv från patorna (bryggorna) som byggs långt ut i forsen.



1 poäng


Platsen är vackert belägen vid en fors i älven som även fungerar som gränsen mellan Sverige och Finland, ca 18 km uppströms från havskusten.


Har du någon gissning? Kanske har du besökt platsen? Om inte så är den absolut värd ett besök om ni har vägarna förbi. Rätt svar finns under fotot på kollegan A som fotograferar solnedgången:

 


Rätt svar är: Byn Kukkola "Kukkolaforsen" 


Dagen efter

Igår firade vi ännu en 40 åring, nämligen makens arbetsplats här i stan, företaget i sig är bra äldre än så. 
Kameran hade jag lämnat hemma för ovanlighetens skull men detta bjöd kvällen bla på:

Trevlig förfest hemma hos oss med barnens kusin P o J. Vi hinner verkligen inte umgås för ofta.

En god trerättersmiddag som bestod av:

Förrätt: Pepparrots cheesecake med löjrom och rödlöksirap. Öl & snaps. (Snapsen kanske jag skulle hoppat över??)

Varmrätt: Helstekt oxfilé med madeirasky, rostad bacon och grönsaker och potatisgratäng. Röttvin: Penfolds Koonunga Hill

Dessert: Vitchoklad pannacotta med frostade hallon i coulisås. Kaffe med Whiskey, congac eller Baileys. (Ni som känner mig vet vad jag valde)

Underhållning under middagen, med bla Jan Johansen, tyvärr kom inte Velvet så vi fick istället  skratta åt Åsa Persson från Piteå som verkligen bjöd på sig själv.

Efter middagen var det dans till Svänsons samt disco i öltältet. Oj vad många arbetskamrater maken och kusin P hann prata med, själv kände jag också tillräckligt många för att ha riktigt skoj. =)

En och annan svängom blev det också, vilket känns i foten idag. För övrigt har vi varit väldigt slitna o trötta hela familjen idag, barnen partade också med barnvakterna.
Men är det fest så är det!

Cykelutmaningen: 54 mil avverkade nu.

Lycka är

..skolavslutning! Det var länge sen jag själv hade skolavslutning men man minns lyckokänslan, att ha hela sommarlovet framför sig.

                           

Idag var vi med på dotterns stämningsfulla skolavslutning. Solen sken och de finklädda barnen i kapp med den.
De sjunger så fina låtar "nuförtiden" inte bara Den blomstertid.. och Idas sommarvisa som jag själv kommer ihåg från min grundskoletid. Till exempel fick vi njuta av Lennart Cohens Hallelujah, med riktigt hög rysfaktor. Och när den fantastiskt duktige pojken från 5an spelade My heart will go on från Titanic på piano, då kan jag lova att jag och många fler blev rörda till tårar. Efteråt fick han stående ovationer!

I veckan har vi också firat vår sons utspark från dagis. Det blev också lite känslosamt att tacka för oss och säga Hejdå till de allra mest underbara dagisfröknar vi har haft förmånen att ha under lille A´s 4 år på dagis. Själv verkar han inte så ledsen, han tycker att de skall bli så roligt att börja i skolan till hösten (som tur är så är det inga läxor i 6 års..).

Imorgon är det Svenska Flaggans dag och vår Nationaldag. Synd att vi inte hunnit köpa en flagga, för i år är det första året som vi kan ha flagga i vår flaggstång.  Detta beror på att grannen har tagit ned den gigantiska 5-stammiga björken som stått ivägen för vårt flaggande.

Hoppas att Ni alla får en lång och skön helg. Berätta gärna om och hur ni firar vår Nationaldag, så kanske vi får något uppslag, vi har ingen tradition än.

Trevlig helg!

I denna ljuva sommartid


 
Rubriken är också titeln på boken som jag läser just nu, skriven av Mari Jungstedt. När jag laddade in bilderna från helgen och såg bilden ovan så tänkte jag direkt på den strofen " I denna ljuva sommartid", jag kan nästan se offret jogga förbi här innan mördaren slår till.

Ljuv sommar har vi fått smaka på i helg, vi har spenderat 2 härliga dagar hos kusin J ute i vår skärgård.
Nu grönskar det så vackert och det växer så det knakar, härligt!
Barnen har t.o.m. premiärbadat, men jag, badkrukan väntar nog bra länge till..


Till sist så  vill jag skicka ett litet vykort till min kollega (en blivande husbyggesbloggare!? )



Hej Anci!
Det var ljuvligt här ute i helg, synd att inte Ni också var på plats! /Malin


Cykelutmaningen: Visst har jag cyklat också, 47 mil är nu avverkade. 
 

RSS 2.0