Tjugohundranio

Här kommer min egen nyårskrönika där jag ser tillbaks på mitt 2009, jag använder mig av samma modell och rubriker som förra året.. enklast så.


Hälsa

Att mina nära o kära och jag själv har fått vara friska från allvarligare sjukdomar känns som den viktigaste förutsättningen för ett lyckosamt år.
Själv hade jag två tillfällen med magsjuka och en rejäl förkylning i höstas, knappast något att klaga över..


Familj

Dottern har fått mycket beröm över sin utveckling med skolarbetet, så det gläds vi mycket över. Hon har fortsatt med både judo och jazzdans. Sonen har börjat ettan och har lätt för sig i skolan. Han har börjat spela fotboll, basket och tennis.
 

Min käre make har fått vara en hel del extra ledig från sitt arbete i år pga av lågkonjunkturen, vilket underlättat livspusslet här hemma. Tänka sig att vi nu varit 23 år tillsammans!


Resor


I somras var vi på en intensiv bilsemester i Sverige. Stockholm, Vimmerby och Göteborg upplevdes på 9 dagar.. Arbete

Detta var året då man fick "tacken" för allt slit och stress på den centrala redovisningsavdelningen. Arbetet centraliserades till Gävle.. Många på firman har blivit drabbade (inte bara redovisningen) av "paniken" inför bolagiseringen som sker nu vid årsskiftet. Själv hade jag lyckan att erbjudas ett annat jobb inom firman, ett jobb som jag ser fram emot att komma in i och som jag hoppas kan bli roligare och mindre stressigt.


Vänner

Tyvärr känns det som om tiden man spenderar med sina vänner blir mindre och mindre. Barnens fas i livet kräver ett stort engagemang med läxor, prov och idrottsaktiviteter.

Fick en magnet av en väninna med följande ord: Det sägs att det är svårt att finna vänner. Som tur är vet jag var du är.

Så känner jag också för avsändaren av de kloka orden och för ett par till mina närmaste vänner som alltid finns där trots att tiden går ibland..

Sen tycker jag att det är toppen att man kan hålla "extra kontakt" via bloggen och Facebook både med de närmaste vännerna, alla andra vänner, släktingar, bekanta och bloggvänner.   


Nöjen

Tur att vi har vänner som drar oss ut på nöjen ibland! Helgen på Haparanda Stadshotell är i färskt minne som trevlig nöjespaus i vardagen. Middag med några vänninnor i våras, middag med tjejerna på jobbet och ett par familjemiddagar minns jag tillbaka på. Nöjeskontot skulle jag gärna nyttja lite oftare. 

Motion

Under våren kämpade jag med en stegtävling, sen uppnådde jag mitt mål med att cykla till och från jobbet under Maj-September. MEN sen har det varit lite sämre med fysiska aktiviteter.. Nu efter helgerna skall en ny stegtävling dras igång på jobbet och jag skall göra mitt bästa för laget, I promise.

 
Hem 
 
I februari färdigställdes det sista av vårt källarprojekt. Inget nytt projekt har startats efteråt, känns bra att njuta av det man åstadkommit.

Bastun har gett oss många sköna stunder och tvättstugan är mycket trevligare att vistas i. Dessutom känns det mycket trevligare att inhysa våra övernattningsgäster i gillestugan numera.
 

 


Så från mig till dig:Skål för året 2009 och skål för ett Gott Nytt år 2010!

 


Julblomman

Jag kan inte få nog av att se på den vackra julbuketten som jag köpte till mig själv dagen före julafton. Den har blivit vackrare och vackrare för varje dag som gått. Inte verkar barnen vara allergiska mot den heller - fast de har i och för sig "drogats" med allergitabletter av andra anledningar.

Vi vet att vi förväntas komma "hemåt" norrut under julledigheten, men ärligt talat hur skall jag kunna slita mig från denna skönhet (som inte riktigt gör sig rättvisa med min fotografering..)?
 Fast det är inte bara julbuketten, kylan eller snöovädret som hållit oss inne och hemma. Nej vi har verkligen njutit av lugn och ro dagarna efter julafton. Mat och fika har bara varit att plocka fram när man känt för det. Chokladpralinerna och julmusten har förgyllt stunderna framför tvn och alla filmer vi sett.. och bäst av allt - barnen har varit ovanligt sams med varann (antingen var det tomtens ord som bet eller så har de tagit oss på allvar gällande hotet om konfiskering av Wiispelet om de inte kommer sams).

Tänka sig att vi har en till ledig vecka framför oss - lite mer aktiva måste vi nog bli annars blir det tufft att komma in i vardagen igen..

PS Vi kommer snart norröver DS
 


Hallå där uppe!

Nu räcker det...Vi  behöver verkligen inte de 15-20 cm som utlovats ytterligare under dagen.

Tack för ordet.

Senare uppdaterat: De verkar inte ta någon som helst notis om mina synpunkter där uppe, istället utlovas ytterligare en halv meter imorgon...

Julklappen

Barnen verkar riktigt nöjda med sina julklappar, mest glada är de över Wii-spelet som de fick tillsammans.

Maken och jag köper inga julklappar till varandra sedan många år tillbaka, vi brukar köpa ngt som vi önskar oss tillsammans, i år fick nya platt-tvn räcka som julklapp till oss själva. Jag som inte sett nämnvärt mycket tv eller film de senaste åren har sett massor (med mina mått mätt) av filmer i jul!! Härligt att orka se en hel film utan att somna i soffan! Tyder på att man börjar vara utvilad nu.

Av mamma och pappa fick jag i alla fall ett par julklappar, den finaste julklappen jag fick i år var de jättefina och supervarma tumvantarna jag fick. Det var inte vilka tumvantar som helst - nej dessa var stickade av ull från fåren som vi klappade på fäboden i somras:Dem kommer jag att vara riktigt rädd om! 

Tomten

Visst hittade tomten till oss även i år, fast för säkerhets skull ringde jag honom innan på tips från syrran.
Extra roligt att vi fick läsa reportaget om honom i NSD samma morgon.
A såg reportaget ngn dag efter julafton och kände igen tomten, som tur var läste han inte hela artikeln..
 


Foto: Riktiga tomten och vår egen tomtenissa o tomtenisse.

Julafton firades hemma hos syrran här i stan med mina föräldrar och syrrans svärföräldrar. Det var riktigt trevligt och lyckat.

Massor av snö, Kalle Anka, julmat, julgodis och fika och givetvis lååång väntan på tomten, helt enligt traditionen.


GOD JUL!


I år kommer vi att fira julen hemma i stan. Mamma o pappa kommer hit på julafton. Julaftonsmiddagen skall vi äta hos syrran, hoppas även att tomten hittar dit!

 GOD JUL

 


En paus i julstöket


Rapport från julstöket. Vi ligger rätt så bra till, idag har vi gjort revbensspjäll och Janssons Frestelse. Funderar på att testa att göra chokladtryfflar i eftermiddag.

Tyvärr har jag den tristare delen av julstöket kvar...städningen.. inte så inspirerande och stämningshöjande direkt, blir nog bara det nödvändigaste..

Hoppas ni också tycker att ni ligger bra till och hinner med en paus i julstöket. 

Lyckorus

Åhh vilken lycka att veta att man har 16 lediga dagar framför sig nu!!!  Tjohooo!!!!

Det var också lite vemodigt att gå hem från jobbet idag och veta att det efter 11 år och 4 månader var den sista arbetsdagen på Banverket Produktion. (Nej jag slutar inte - men Banverket Produktion blir bolagiserat den 1/1-10 och kallas då för Infranord)

När jag kom hem hade julklappen från just Banverket anlänt... Egentligen är jag grymt emot att öppna julklappar i förväg, MEN eftersom jag fått veta att de flesta som hittills fått sin julklapp fått en trasig sådan så öppnade jag min för att kolla om den var trasig och behövde reklameras, men det var den inte - Min karaff och mitt glas var hela :)  Tack för det "postisen".Maken hade oxå packat upp sin julklapp från Telia när jag kom hem:
Vi säger bara: Tack för den "Televerket"!!

Nu skall jag ägna dagarna före julafton till att baka, städa, stryka, handla, sätta fram julgranen och julpyssla i lugn och ro. Det känns så gött!!!!!!

I kväll skall jag se jul med Ernst, hoppas han har ngt roligt pysseltips att bjuda på.

Kär i en ängel

Var på Blomsterlandet för att köpa en minigran till vår bro i lördags. Måste säga att jag känner mig väldigt mycket stadsbo när jag köper en gran på affären..

Nåja det var inte det jag skulle blogga om, utan om att jag blev kär i en ängel på affären, så pass kär så att hon fick komma hem och bo hos oss.


Nu står hon på fönsterbänken och tittar upp mot stjärnan i fönstret!  :)

En god vän till mig har en annan ängel som jag också är så förtjust i att jag fotade den i smyg när jag hälsade på henne i höstas:Den är så himla cool!! =)

Änglar - visst finns dom!  (Fast sen kan de visa sig i olika skepnader, i lördags var det en norsk sådan som hjälpte mig att baxa in ett stort och tungt paket in i vår bil..en vardagsängel!)

Finska rötter

Julförberedelserna fortsätter.. riktigt kul när man är ute i god tid.
 
Maken har finska rötter..det brukar visa sig på julbordet i form av en finsk kålrotslåda:En rätt som det tog ett par år av provsmakande tills jag tog den till mig. Nu vill jag inte vara utan den på julbordet. Barnen har vuxit upp med den och tycker att det luktar jul när vi lagar den.

Googlade efter receptet, men oj vad många olika varianter det finns.

Vi gör "bara" så här:

Skala och skär kålroten i ganska stora bitar. Koka upp dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Pressa bitarna med en potatispress. Sätt i en klick smör och mellangrädde, vispa ihop tills det blir ungefär samma konsistens som potatismos, smaka av med salt och vitpeppar. Lägg det i en ugnsform (praktiskt med aluminiumform som man kan frysa ned lådan i och sen värma i när den skall ätas) och strö över ströbröd. Grädda i ugnen på  200 grader ca 50-60 min.

Smakar gott till skinkan!


LussemammanI morse var undertecknad en stolt och rörd lussemamma som njöt av luciafirandet på barnens skola.

Hela arrangemanget var så stämningsfullt, barnen sjöng så vackert och läste dikter. Det var många fina sånger, inte bara de gamla välkända psalmerna, min favorit var Himlen i min famn (de framförde en vackrare version än Carolas - enligt mig)

Känns bra att alla som vill vara lucia får chansen via lottning och att alla som vill vara med i tåget får vara med, även de som inte sjunger helt perfekt, inte som på min tid.. 

Musiklärarna på barnens skola är fantastiskt duktiga på att sätta ihop föreställningar och engagera alla som vill vara med, en eloge till dem från rörda mamman.

OK tillbaks till Idolfinalen - för mig kvittar det faktiskt vem som vinner - tycker de är lika duktiga båda två.

Tuffat runt

Oj oj vad ni har bloggat medans jag tuffat runt i tjänsten. 49 olästa inlägg har plöjts igenom ikväll, hoppas jag är förlåten som var lite snål med kommentarerna..


Tjänsteresorna i nya jobbet är inte lika glamourösa som i det förra, inga endagsresor med flyg till Sthlm längre. Har besökt ett av vårt distrikts sydligare kontor (inte det sydligaste), detta innebar 2 hotellnattningar och 10 timmars tågåkande..

Nästa vecka besöker jag en annan "metropol" 34 mil norrut, då blir det 8 tim tågåkande utan kollegas sällskap. Jag tror att jag tar med mig ett par filmer och låtsas att jag är på bio..

Vuxenlyx

Vad sägs om en barnfri helg med hotellboende, julshopping och utlandsbesök med goda vänner??
Det är precis vad vi har haft i helg!
Fast det kanske inte var precis så exotiskt som jag försökte antyda. ;-)

Staden är bekant för mig sen tidigare, jag har bott några år av mitt liv i just denna stad, några år som väldigt ung samt ett år av gymnasietiden.

Det tjusiga stadshotellet som vi bodde på, där hade jag min studentbal för några *host* år sen.
Utlandsvistelsen var promenaden över till grannstadens nya köpcenter i vårt östra grannland.
Det är alltså Haparanda som vi besökt i helg!

Vilken tur att vi har vänner som drar oss ut ur hemmets trygga vrå ibland. Det ÄR roligt att umgås med sina vänner utan barn som pockar på uppmärksamhet. Vi har shoppat, promenerat, fikat, bastat, ätit god mat på restaurang och druckit en drink på puben innan vi stupade isäng och fick en skön sovmorgon.
Ren och skär lyx helt enkelt.

Barnen verkar också nöjda med sitt besök hos mormor och morfar!!


Hemma hos Hus nie!!

(Rubriken är ett internt skämt ifall någon funderar, visst fick jag till det HK!?)

Jag måste få bjuda på lite inredningsinspiration från min kollegas utbyggda och nyrenoverade hus :  
Detta är precis i min smak och jag blir vansinnigt sugen på att renovera, särskilt vårt kök och vår hall..

I helg skall vi dock njuta och roa oss mer än vanligt, så det lär bli lugnt på bloggfronten, Trevlig helg!!!!


RSS 2.0