Allmän uppdatering

Vad hände med den nyfunna inspirationen och kreativiten??  Ja, den försvann lika plötsligt som den kom, så nu är jag mig själv igen, dvs mitt semesterloja jag.. Jag tror att jag börjat få lite ångest för att min sista semestervecka snart är slut och känner att jag vill slappa så mycket jag orkar de sista lediga dagarna..man vet ju vad som väntar på måndag morgon..
 


Foto: Fula dynor anmärkte maken.. och ogräs mellan plattorna..suckar jag.

Jag tror inte (bäst att tillägga ifall minnet sviker - utifall att någon såg mig någon annanstans..) att jag lämnade hemmets lugna vrå igår. Låg mest och läste i hammocken. Våfflor till lunch på altanen och Dopp i kopp till middag. Idag drog det lite i shoppingtarmen så vi drog i väg på stan för lite shopping. Fyndade ? lite reakläder till dottern och mig. Givetvis var det inte halva reapriset på just de kläder jag hittade - typiskt.

Apropå shopping, så har jag äntligen slagit till och handlat för mitt presentkort som jag fick på Pentik (av makens familj) i 40 årspresent i höstas. Undrar hur många gånger jag varit där och tittat och tittat, utan att nämnas handla.
 


Vad som finns i påsarna, det blir ett annat inlägg...  hangover  cliffhanger kallas det visst!  ;-)

Plötsligt händer det

Plötsligt händer det, orken och inspirationen dyker upp, det måste vara de tre avverkade semesterveckorna som gjort susen. I morse vaknade jag vid 7 tiden och kände mig pigg som en lärka och sugen på att sy!!
 

Hur ofta det händer mig?? Definitivt ytterst sällan. Så det är bara att slå till och smida medans järnet är varmt. (Att jag ens kom på tanken undrar nog särskilt ni som känner mig, beror på att jag fick syn på tyghögen i går när jag höll på att rensa och sortera.)

Så jag slog till och sydde julgardinerna till köket!
Nu tycker Ni kanske att jag är ute i god tid, fast egentligen är det snarare så att jag är ca 8 mån försenad, beror på hur man ser det..
  

Eftersom det blev så mycket tyg över (det brukar det oftast bli eftersom jag oftast impulshandlar tyg och inte har en aning om hur mycket jag behöver, ibland vet jag knappt vad det skall bli heller) så sydde jag även en kudde, en kökshandduk och två grytlappar.

Och när jag ändå fått upp farten blev det även en kudde av det överblivna "kvisttyget", allt på mindre än en dag!! Jag tror inte ens att jag svor åt symaskinen en enda gång.

  


 

Det är dock inte bara jag som varit "duktig" idag, maken blev tydligen också inspirerad (fast för honom tog det 6 veckor semester och han vaknade först vid halv nio) och kom till skott med sommarens hus-underhållsprojekt.

Han har bytt vindskivor och plåtar på ena husgaveln i dag, betyder alltså att han har en gavel kvar.. "Hoija", jag är så rädd att han skall trilla och göra sig illa, högt är det. T.o.m höjdrädda jag var upp på stegen och höll i plankorna ett par ggr, det gick bra, tillät mig inte att titta nedåt, för det är då svindeln kommer. 
Spännande att se om denna inspiration håller i sig och vad den isåfall kan resultera i.


PS! Jag har tagit ned julgardinerna från fönstret, DS


Grillat i kväll?

Tipsar om "Johannas goda salsa",  som både passar till grillat kött och fisk (tycker jag).


Blanda ihop:

Småtärnade tomater
Småtärnade avokadon
Hackad salladslök
Pressad lime (el citron)
Limepeppar (el citronpeppar)
Salt
Några droppar olja

Hur mycket av varje ingrediens vet jag inte exakt, beror givetvis på hur stor mängd man vill göra och sen får man gå på känsla och smaka sig fram, klarar jag det så klarar du! 

Normalt är jag en sån där "amatörkock" som följer alla recept slaviskt, utan någon som helst känsla.. det blir som det blir.. avundas dem som kan kocka utan recept, som smakar sig fram, improviserar och som oftast/alltid får till det så gott!

Vilken kocktyp är du?

Fler dagsutflykter

En annan utflykt som vi brukar göra varje sommar, är att besöka Kyrkbyn och Hägnan i Gammelstad strax utanför Luleå.


Vi parkerade bilen vid kyrkan och kyrkbyn. Kyrkbyn finns upptagen på Unescos världsarvslista för att den är "en av de största och bäst bevarade kyrkstäderna i världen".


Sen promenerade vi ned till Hägnan som är ett kulturhistoriskt friluftsmuséeum, där man kan uppleva hur man levde "förr i tiden". I de gamla byggnaderna kan man få guidad visning om man vill det.
  

Barnen kan hoppa i höet i höladan och titta på djuren, där finns tex hästar, kor, får, en jättekanin, tuppen Jörgen med sina hönor och en sömning get.

Vi besökte även den charmiga lanthandeln och lyckades ta oss ut ur den utan att köpa ngt (det är en bedrift med våra barn), sen fikade vi på Café Fägnan.

Ur barnamun

Joel, snart 3 år, har fått nya skor. Hästskor, eller hästskor med ö som han kallar dem själv (sen hans mamma försökt förklara att det är höstskor)...det är RART med barn!
  

Shopping


Efter besöket vid Storforsen så stannade vi till i Älvsbyn för att besöka butiken Handplockat som Livet i byn brukar tipsa om. Jag kände mig som ett barn i en godisaffär, gick flera varv runt och bara tittade och njöt. "Livet i byn" verkade dock inte jobba idag, synd!


Smygfotade lite snabbt utan att fråga om lov...om expediten såg mig kanske hon förstod att jag var en sån där bloggkompis till Livet i byn.. och då blir man förhoppningvis förlåten..?


Jag tittade inte bara, kunde inte låta bli att köpa "kompisar" till den fina Jordgubbsskålen (BRUKA design) som maken fick i present av fam F. Jag slog till på salladsskålen och vattentillbringaren, vilken tur att de hade sommarkampanj på serien med rejäla rabatter!

I´ll be back!

Dagsutflykt

I maj när jag var med jobbet till Storforsen så bestämde jag mig för att återvända dit tillsammans med familjen i sommar, vilket vi gjorde idag.


Foto: Jag vet jag har snöat in på dessa collage - så enkla att dra ihop i Picasa..

Vi parkerade vid hotellet och vandrade upp för forsen. Det är svårt att låta bli att fota forsen trots att jag redan har massor av foton därifrån. Vi åt lunch däruppe och medans maken och jag drack kaffe på maten så lekte barnen i vattnet. Lillebror halkade till och blötte ned byxorna alldeles..men med min tröja runt midjan (istället för blöta jeans) så fortsatte vandringen. Vi gick runt och kikade på de gamla skogshuggar- och flottarkojorna, på tjärdalarna och kolmilorna innan vi vandrade tillbaka. 

Vädret var perfekt och det blev en utflykt som alla uppskattade (Ok dottern var lite sur för att vi inte hade tagit med oss badkläder, alltid finns det ngt att sura om).

Efter utflykten i Storforsen stannade vi till i Älvsbyn, men det blir ett annat inlägg.

UppvaktningNej han fick ingen present av oss (mig och barnen) min käre man, mina barns käre far.. och jag tar på mig skulden.

Jag kunde inte komma på något bra att köpa, försökte pejla läget med honom, men han önskade sig varken en spikmatta eller systemkamera, sen tog idéerna slut.. 
  

Jag tror dock bestämt att han uppskattade blommorna och presenterna (vilket jag definitivt gjorde, som gift får man ju automatiskt hälften!!) från vännerna som kom förbi ikväll och firade honom (trevligt!!), även om han för det mesta tycker att det är onödigt med presenter och uppvaktningar. 


Bara för att jag inte gav honom någon present, så betyder det inte att jag inte ansträngt mig för min käre man på hans födelsedag. Nej tvärtom, jag har nämligen ansträngt mig massor. Jag har nämligen både lagat mat och - dumt nog- så gav jag mig i kast med att baka tårtor... med mindre lyckat resultat.. *grr*
 

Det är inte lätt att få ihop tårtor som är glutenfria, laktosfria, ägg- och mjölkfria.. särskilt inte om man är urusel på att baka under normala omständigheter också.
Den äggfria tårtbotten blev hemskt platt och massiv..och marängtårtbotten (glutenfri) som först såg så hög och fin ut, visade sig bestå av ett stort lufthål och en väldigt kletig maräng därunder, trots 5 timmar i ugnen. Jag vet inte hur många gånger jag muttrade - Jag hatar att baka.
 
Efter en provsmakning på eftermiddagen beslutade vi gemensamt (jag o maken, han tordes väl inte annat) att trots allt bjuda på dessa eländiga skapelser, men jag lovar, hädanefter kommer jag inte att baka tårtorna själv.

Så nu vet ni, jag föddes inte till att bli tårtbagare, och om någon undrar så, nää jag fotade inte dem..


PS! Roligt även att så många kom ihåg honom med grattishälsningar via telefon och sms. DS


Hemma igen
Collage från stugan.

Nu har vi återkommit hem till civilisationen igen efter två veckor i stugan. Vi är ordentligt nedvarvade, kanske t.o.m. lite väl lata och förslappade. .

Jag har inte utövat någon som helst motion eller genomfört några projekt. Det tyngsta var väl att bära varmvatten till disken, ryta åt ungarna eller att bädda sängen..

Halva semestern kvar nu. Vi har inga konkreta planer mer än att ta dagen som den kommer. Har några utflykter i bakhuvudet, men först och främst måste jag tvätta samt knåpa ihop en handlingslista för att fylla på i kyl och skafferi.


Att maken dessutom fyller år imorgon, gör att jag känner pressen att hitta på ngt extra gott att äta och fika. Kanske till och med borde överraska med en present..men suck så jobbigt det kändes. Jag kanske har varvat ned för mycket?PS 1 Till Katarina: Ja i början av augusti är vi hemma, vi ser redan fram emot att få träffa er då!! DS

PS 2 Roligt att nya läsare ger sig tillkänna! DS


Semesterrapport

Jepp jag erkänner, jag har lite bloggabstinens emellanåt. Och det är roligt att ngn saknar mig Out there, tack för de snälla orden Rosalucia!

Har haft drygt en vecka semester nu och jag trivs som fisken i vattnet!!
Första semesterveckan har vi spenderat i stugan. Jag har roat mig med bokläsning, bastubad, umgänge med släkt, familj och vänner och fest med mina tjejkompisar på hotellet. Semester helt i min smak!

En liten utflykt skall Ni få följa med mig på, ca 2 mil från vår stuga finns denna mysiga fäbodvall som numera även är klassad som kulturreservat - Hanhinvittikko:Här kan man stanna till och titta på djuren, fjällkorna, grisarna (moderna grisar som ratar potatis och föredrar pizza), fåren och hönsen. Bli bjuden på en kopp kaffe kokad över öppen eld. Njuta av blommorna på ängen (även några sällsynta rariteter) och känna "historiens vingslag".

Utflyktsmålet är uppskattat av många, gammal som ung, vilket gästboken vittnade om, hittade många "kändisar" (tex vår granne hemma i stan) i den.

Stugan längst nere i högra hörnet har dessutom våra vänner Anna o Pelle (ej par - kusiner) anknytning till, kul!

Lite fakta: Fäboden anlades på 1860 talet och brukades i ca 100 år av flera familjer. Fäbodlivet var en sorts arbetets semester", där man mjölkade djuren och beredde mjölken. På kvällarna umgicks familjerna och badade bastu (den biten känner vi till).

Anledningen till att man utnämnt fäboden till ett kulturreservat är att man skall hålla miljön levande så att kommande generationer kan få upplevelser och kunskap om gångna tiders fäbodtraditioner.


Det tycker jag är toppen! 

Toppen är också att jag fortfarande har nästan 3 hela semesterveckor att njuta av!

SEMESTER

Min efterlängtade semester är här nu (efter dagens jobb), finns det någon som kan stoppa tiden en stund nu så att jag verkligen hinner njuta av den?
Det finns risk för att det inte blir så mycket bloggande framöver - fast jag lovar inget! ;-)
 Tills jag hör av mig igen får ni njuta av dessa vita blommor, vilda, tama, bärblommor, fruktblommor, buskar och krukblommor, egna och grannens..

Ha en skön sommar allesammans!

HELG

I helg har vi inte något vidare sommarväder, vi får hoppas att solen och värmen återvänder snart, gärna på tisdag då jag börjar min nästan 4 veckor långa semester.  :)

 


Känns att vi hunnit mycket fast bara halva helgen gått hittills.

I fredags var vi och fikade gofika hos fam F, sen spelade vi  badminton, fam K (vi) mot fam F, det var jätteskoj! Det var många år sen jag spelade badminton. Sonen påstod att jag var mycket sämre än pappa, men det är väl inte möjligt? ;-)
Det lär nog bli mer badmintonspel i sommar!!

I dag var vi och hälsade på en eller faktiskt två kollegor till mig, ett nybyggarpar som byggt ett jättefint hus! Kanske kommer foton därifrån framöver, för vi planerar för ett återbesök senare i sommar.

Vi har också varit och "motionerat hästarna (drygt 300 st) som maken har på foder i helg", i torsdags bytte maken nämligen ut vår gamla skruttiga Opel Kadett mot vännens Porsche, det har blivit en och annan finåkartur med den! 

Annars så håller jag på att förbereda lite inför stundande semester, städar, tvättar och donar.

Har införskaffat lite semesterläsning, fick låna boken "Mörka skuggor i Sunderbyn" av den lokala författarinnan Majvor Muller (vet inte hur jag får till ett tyskt u..) av fru F. Sen har jag beställt några pocketböcker från Bokia, "Är det någon där" av Marian Keyes (som jag brukade läsa förut, innan jag visste att jag faktiskt gillar deckare), samt böckerna "Midvinterblod" och "Sommardöden" av Mons Kallentoft som jag hoppas skall falla mig i smaken, någon som läst dem? 
Syster har dessutom lovat att jag får låna Marie Jungstedts senaste bok när hon läst ut den.
  
Snart har jag läst ut boken som jag vann i utlottningen hos Paula, Amerikahuset, den var jättebra, vilken tur att jag vann den för det är antagligen en bok jag hade missat annars.
Jag ger nog mig här just för att läsa slutet på den boken, go kväll!

RSS 2.0