Gott Nytt år!

 
2013 var ett bra år för mig och min familj.
 
Annorlunda mot andra år var att barnen inte följde med på årets semesterresa. Maken och jag var i väg själv med goda vänner till London.
 
Emma lämnade grundskolan för gymnasiet vilket blev ett stort lyft för henne. Hon kom även igång med judon och var på alla höstsäsongens judoträningar.
 
För Arvid går det bra i skolan och han kämpar fortfarande på med både basket och fotboll.
 
Årets projekt blev farstukvisten och friggebodan.
 
Maken bytte jobb efter 26 år på samma firma.
 
Jag tog mig modet och gick med i Luleå fotoklubb och fick även tillbaks blogglusten :)
 
I kväll gör vi som vi brukar, vi äter en god trerättersmiddag och skålar in det nya året. Ett år som kan bli riktigt spännande och omvälvande för mig.
 
Och från djupet av mitt hjärta så önskar jag alla mina nära och kära och alla som kikar in här ett
 
Gott slut och ett riktigt Gott nytt 2014!
 
 
 

Promenaderna

Jag hade ju bestämt mig, att jag skulle ta en promenad under varje ledig dag under julledigheten. Det har inte gått så bra. Det blev ett par kortare promenader hemmavid innan vi åkte till stugan. På julafton blev det en kortare tur i sakta mak. Sedan började det regna och regna, det blev halare och halare.. och därmed väldigt mycket opromenerat :((  Nästan så man funderar på att dubba skorna, skaffa icebugs eller åtminstone köpa broddar.
 
Fotona nedan är från julaftonspromenaden och från fåglarnas julbord.
 
Vår stuga är belägen vid polcirkeln, där är det inte mycket till ljus ens mitt på dagen de mulna dagarna. Känns väldigt bra att det nu ska bli ljusare för varje dag som går.
 
 

Det var den julen

Ja vad ska man säga? Pepparkakorna hann precis bli klara innan julafton och nu är allt redan över. Vad hände?
 
Ja vi packade ihop allt och oss och klämde in oss i bilen dagen innan julafton och styrde kosan mot stugan. Skönt att vakna upp i stugan på julaftonsmorgon och tända en eld i kaminen. Mamma bjöd på grötfrukost i deras stuga och framåt eftermiddagen blev det en stilla promenad i omgivningarna med make, pappa och Milla.
 
Sen kom syster med respektive och brorsan med sin tjej. Givetvis blev det lite Kalle och efter det traditionell julmiddag i mammas och pappas stuga. Sedan samlades barnen i vår stuga och trot eller ej så kikade tomten in via fönstret. Han konstaterade nog om han kommit rätt innan han sedan hastigt och lustigt kastade in en säck med julklappar via ytterdörren.
 
Barnen verkade nöjda med sina julklappar och sedan fikade vi, precis som vi alltid gör.
 
På juldagen åkte vi till svärmor/farmor för julmiddag nr 2. Sen styrde vi kosan hemåt i halkan. För på julaftonskvällen började det regna och fortsatte med det natten mot och hela juldagen. Väldigt halt var det och tydligen var det ännu värre på annandagen.
 
Annandagen blev våran långa mysdag. Julmiddag nr 3 intogs hemma. Nu börjar vi bli lite less på julmaten.
 
Ja julen är väl över nu, men inte julledigheten!!!!
 

Julhälsning

Trots att det inte glänser i varenda vrå, trots att jag inte bakat alla sorter jag tänkt eller kokat någon knäck så blir det jul även hos oss.
Önskar Alla Er som brukar kika in här hos mig, en riktigt riktigt  ♥ GOD JUL
 

Gubbröra

 
Maken har följt Pluras jul hos Måns i veckan. Jag såg när dem tillagade gubbröra och blev så sugen. Så idag gjorde vi det för första gången. Vi åt det till lunch idag mitt i allt julstök och jag säger bara "shit så gott"!!
 
 
Gubbröra

6 st ägg hårdkokta grovskurna i tärningar
4 kalla kokta potatisar i tärningar
2 st gula lökar hackad
1 klick smör
1 dl ljust öl
1 burk hel ansjovis (fileead 20 fileer)
1 dl majonnäs
0.5 dl hackad gräslök
0.5 dl hackad persilja
0.5 dl hackad dill

salt vitpeppar kryddpeppar
dillvippa
kavring

Gör så här: Sautera löken i smöret i en kastrull tills den är gyllene och genomskinlig, slå på ölen och lite av anjovisspadet och låt den koka in. Låt svalna. Blanda alla ingredienser försiktigt så de ej mosar och smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg gubbröran på en skiva kavring. Krydda med lite kryddpeppar. Garnera med en dillvippa.

 

Och det finns kvar än, så jag tror att det blir en kvällsmacka snart :)

 

 

Rapport från julstöket

Nu har vi kommit igång med julstöket på allvar. Igår handlades de sista julklapparna, de är alla inslagna och väntar under granen. Idag har vi snott ihop pepparkaksdegen som ska vila i kylen 1 dygn, innan vi får börja baka ut den. I ugnen grillas revbensspjällen och mathandlingslistan är skriven. Det luktar jul och jag spelar julmusik, så även julstämningen börjar arta sig.
Nu har jag 12 lediga dagar framför mig och det känns så underbart.
 
Och angående bilden, att fika ute på bron är ingen vi gör normalt den här årstiden. Men vi har haft riktigt milt väder de senaste dagarna. Regnigt och halt som tusan. Men nu lovas bot och bättring med några minusgrader.
 
 
 

Tredje advent

Redan tredje advent och jag känner ett start behov av att klona mig själv..
 

 
Sagt och gjort :D
 
I helg har vi varit två vändor till Råneå för 3 basketmatcher. Vi har tillsammans med resten av familjen firat min systers födelsedag med ett digert fikabord *mums*. Vi har varit på mysigaste glöggpartyt, även där avnjöt vi ett digert uppdukat bord med godsaker.
 
Sen har vi bakat kanelbullar och lagat Janssons.
 
5 arbetsdagar, sen är det jullov!!!!  längtar.nu
 

Andra advent

Andra advent och julförberedelserna har framskridigt lite försiktigt. Julkorten är klara att postas. Julklappsinköpen är påbörjade, kålrotslådorna är klara och glöggen är smakad.
 
Men that´s it. Måste ta mig samman och börja identifiera vad om ska göras. Sedan ska jag påminna mig själv om att jag faktiskt är ledig 3 dgr innan själva julafton och då hinner man en hel del.
 
I helg har vi sålt fika på hemmamatch i basket. Arvid har sålt plastpåsar med sina lagkompisar på mataffären (jag fanns i närheten). Trevlig middag hos godaste vännerna och sen "det vanliga" som jag alltid ska hinna med på helgerna.
 
Nu ser jag fram emot en arbetsvecka med bla Hjärt och lungräddningsutbildning och julfest på schema. Julpyntsansvarig på festen det är jag det :D 
 

Första Advent

 
 
Ja men alltså, redan första advent, det är inte riktigt klokt vad tiden går fort.
 
Utegranarna är i alla fall på plats, den lilla under tak på bron. Stjärnor är upphängda och ett par ljusstakar framstoppade. Bara resten av julstöket kvar då..
 
Maken har beredskap och är på utryckning, igen. Undrar om det är normalt att ha så här mycket utryckningar under beredskapen? Undrar också om de ger ngt i börsen. Spännande att se.
 
Annars så har Emma haft tjejkväll med övernattning i helg. Arvid har varit på bio och i morse hade vi tidig uppstigning för basketmatch i G-stad. Utöver det har vi pysslat med det vanliga, handlat, tvättat, städat och  plockat fram advenstpyntet.
 
Veckan som kommer är mer fulltecknad än vanligt i almanackan. Ska själv på fotoklubb i morgon, blir första gången som jag ska visa några alster i månadstemat och eventuellt ställa upp med ett bidrag i singelbildstävlingen (känner dock att jag inte har ngt att komma med...).
 
Nää, nu är det dags att sparka igång lagandet av middag.
 
Hjälp, ngt har hänt med min bloggdesign, spalten till höger med alla länkar, arkiv och kategori är helt borta :(
De var så även innan jag la dit min julheader så jag är inte den skyldige. Arkivet och kategorierna syns när man går in för att kommentera, men länkarna och min presentation är helt borta . Så irriterande.
 
 
Tjohooo mailade blogg.se och de trodde att jag hade fått in skräpkod i ngt inlägg, och tack vare deras instruktion så kunde jag lösa problemet. Lycka!
 

RSS 2.0